Er i ved at være trætte af surdej? Nu har jeg adskillige gange forsøgt mig med at bage lyst brød af min surdej, og det resultaterne har været svingende. Enten blev det for surt, for kompakt eller.. Men nu har jeg vist fundet den helt rette sammensætning til min smag. Hvis jeg skal bage, skal det gå let – og det er dette.
1/2 dl. surdej
5 dl. vand
10 g gær
100 g grahamsmel
500 g. hvedemel
havsalt
Min stod i køleskabet i knap 20 timer og så bagte jeg den efter det traditionelle grydebrøds opskrift.
Ser meget lækkert ud.
Jeg har efterhånden bagt med surdej i nogle år nu – både rugbrød og lyst brød og til lyst brød (eller i hvert fald til alt der ikke er rugbrød) kan jeg anbefale at lave en fordej – det bliver helt klart det bedste. Altså fx:
Dag 1 (aften fx)
En god klat surdej
200 g vand
150 g hvedemel/speltmel
50 g rugmel/grahamsmel (kan også bruge andre sorter her, eller evt kun hvedemel)
Dette skal så stå til dagen efter (eller i hvert fald 6 timer) enten på køkkenbordet (brødet bliver mere surt og luftigt så) eller i køleskabet. Mit står altid ude og det bliver super godt.
Dag 2 (morgen fx)
Det bobler lystigt i skålen…
Man filføjer:
4 1/2 dl vand
750 g hvedemel
Dette skal æltes længe, gerne 8 min med dejkroge
+ salt og ælte lidt mere.
Står og hæver i et godt stykke tid – til det er hævet til dobb. størrelse.
Deles i to, klaskes lidt sammen så det har form af et brød og direkte på en varm varm bagesten (eller plade) i ovnen.
ca 30 – 40 min senere har man det mest fantastiske brød med store lufthuller 🙂
PRØV DET 🙂
Nøj hvor ser det brød lækkert ud. Det vil jeg prøve i wekenden.
Kh Kate
Jeg må prøve det med gryden det ser lækkert ud, jeg bruger ikke gær ( nu lyder det som om jeg har bagt med surdej længe) det har ikke været nødvendigt i hverken lyst eller mørkt brød.
Mit mundvand løber af med mig, når jeg ser alle de lækre brødvarianter. Men jeg tør endnu ikke selv kaste mig ud i det.
Mums det lyder godt! Men jeg bliver lidt forvirret over, at du både anvender gær OG surdej? Jeg troede nemlig selv, at surdejen er i stedet for gær 🙂