I forbindelse med Bertrams barnedåb i november, hvor vi fik “frokostbord” startede jeg en surdej op. Efter at have fulgt råd fra både Meyer og Camilla Plum, bobler min nu lifligt og ud af den kommer skønne rugbrød flere gange om ugen. Jeg synes Meyers rugbrød blev lidt for kedeligt, så pt laver vi oftest Plums version – Mogens (som jeg hørte godt om hos Mejse).
Og dem som tror at det er meget overskudsagtigt at bage sit eget rugbrød, vil jeg bare fortælle, at det går meget meget hurtigere at mixe et par rugbrød sammen end det tager at gå i Netto og købe et færdigbagt (som er mindre godt og meget dyrere).
Det flotte skærebræt har jeg fået af Heidi, som er heldig at have en snedker ved hånden, som kan gøre Heidis ideer til virkelighed (nogle ideer har han vist også selv – se bare de her flotte smørebrætter, som Heidi fik i julegave). Det er smukt Heidi, og vi er meget glade for det!
Hvor ser det lækkert ud!! Både brød og smørebræt..:)
Vi skal også ha’ lækre brød til pølse- og ostebord på søndag, men jeg har endnu ikke kastet mig ud i rugbrødene..(så de bliver bagerkøbt) Men i går bestilte jeg formen hjem og så må jeg hellere komme i gang med en surdej:) Det er bare lækrere..
En bestemt opskrift på surdej, du følger?
KH Anne
Jeg bliver nødt til at prøve igen, altså det med surdejen. Da jeg prøvede det første gang, gik det rigtig godt lige indtil den sidste dag, der røg alt “gassen” af min surdej?! ØV! Fint skærebræt, det måtte gerne bo i mit køkken 🙂
Uh… ser lige den franske postej, den bor allerede i mit køleskab 😉
Det var et kærkomment indlæg, har netop sat gang i en surdej…
så skal helt sikkert også prøve “Mogens”…Hvor er det bare nogle super fine skærebrætter…
Hej fra Maja B
Mmmmm det ser da virkelig lækkert ud, har aldrig haft det store held med rugbrød, men får da lyst til at prøve igen :o)
Hej piger
Til jer der spørger til surdejen får I lige en samlet smøre:
Jeg har brugt Meyers opskrift på surdejen. men ligesom du skriver Maja, gik min også lidt død i det. Jeg bruger den jo ikke dagligt, så der skal holdes lidt live i den. Hvis boblerne begynder at stoppe, kommer jeg ofte en spsk sirup i – så sætter det lige skub i den. Ofte tilsætter jeg også lidt melblanding, så den har noget at leve af. Og sidst – nogle gange smider jeg også lidt af den ud, og kommer lidt frisk vand og melblanding i (hvis jeg ikke har brugt den et stykke tid). Den står på køkkenbordet i henkogningsglas, hvor jeg har taget gummiringen af. Men jeg har også haft den i køleskabet i en fem dage over julen, hvor vi ikke var hjemme. Og så tog jeg den bare ud et par timer før den skulle bruges og kom lidt sirup. Så var der gang i den igen!
Det var en lang smøre!
Tak for opskriften. Nu vil jeg også igang. Og ja, de skærebrætter er skønne 🙂
Ej jeg får skisme da helr lyst til at bage rugbrød… Men det lyder da som noget af et projekt med sådan en surdej!! Skal man have Meyers kogebog for at finde en opskrift, eller kan man finde en på nettet?
Fint skærebræt:-)
Hej Mette – ja igang med dig! Det er lige et barselsprojekt!
Hej Ninna – Man vænner sig til at ha’ surdejen! Men den fylder da faktisk lidt i hverdagen:-).. Jeg tror linket under Meyer henviser til hans surdej.
Ej hvor sjovt! Jeg havde lige surdej – godt nok til Plums Inge i køleskabet, men det er nu blevet til en Mogens, som står på køkkenbordet og fiser… Min surdej bor altid i køleskabet og kan sagtens leve en uge. Jeg drysser den med salt, inden jeg sætter den i køleskabet i et syltetøjsglas – aner ikke om det har nogen betydning??? Under alle omstændigheder; tak for sparket til at få bagt igen!
Kh Stine
Hej Christina
tak for de søde ord og inspirationen, jeg skal helt sikkert have gang i en surdej
Jeg var lidt betænksom i starten, men vi er sørme osse blevet glade for at have en surdej boende! Og vi holder os osse til Plums opskrift, den er så dejlig nem at variere efter hvad man lige har på lager 🙂
Mmm, hvor ser det bare dejlig ud!
Rigtig dansk mad:)
Mums, hvor ser det godt ud 🙂
Sjovt som surdej er blevet bloglands nye sort. Brødene ser super lækre ud, men nu hvor jeg lige er startet på job efter barsel og vi omrokkerer i hele huset så er ambitionsniveauet skruet temmelig langt ned på alle andre fronter. Ender nok med at prøve kræfter med “Mogens” på et tidspunkt. 🙂
I øvrigt, heldige dig med skærebrættet. Har beundret det og øvrige kreationer inde hos Heidi. 🙂
Det ser virkelig lækkert ud 🙂 Jeg har ikke endnu haft mod på at kaste mig ud i en surdej, jeg håber det kommer til mig en dag 🙂