Sådan ca hver anden morgen bager vi boller om morgenen til madpakker. Så får de en halv med i madpakken og en halv med i hånden i bilen – med smeltet smør, for de er stadig lune. Det lyder vist lidt overskudsagtigt, men pointen med det her indlæg er, at det er det altså ikke. Vi bruger højst et par minutter på at “klatte ud”, bage og smøre dem om morgenen. Så får resten lov til at stå under et viskestykke til vi kommer hjem om eftermiddagen. Win-win!
Jeg elsker friskbagte lune boller (hvem gør ikke det?), så for mig er det ren luksus at fylde huset med denne duft fra morgenstunden af.
Vi bruger nedenstående opskrift men kun vand-, gær og salt-mængden ligger fast. Det er forskelligt hvilket mel vi bruger – vi kommer i til den rette konsistens. Hvis vi bruger groft mel, vil den gerne suge lidt mere væske, men tommelfingerreglen for mig er, at vi rører mel i, til det bliver for svært at røre med en ske i dejen.
Vi bruger altid hvedemel, men det blander vi med fx. grahamsmel, solsikkekerner, grov spelt, grovvalsede havregryn, revne gulerødder mv. – hvad vi lige har ved hånden. I denne har jeg kommet lidt husk/loppefrøskaller i for at tilføre fibre – men når jeg bruger dem, synes jeg ikke bollerne bliver nær så sprøde.
Opskrift:
4 dl Vand
10 g Gær
1/2 tsk fint Salt
2 spsk. Husk
80 g Grovvalsede havregryn
200 g Hvedemel
Hæld et par skefulde vand i skålen sammen med gæret. Når gæren er rørt ud tilføres resten af vandet samt salt. Rør Husk godt ud sammen med de grovvalsede havregryn i vandet og tilsæt til sidst mel (indtil den rette konsistens).
Vi blander dejen aftenen inden og stiller på køkkenbordet.
Når vækkeuret ringer morgenen efter, går vi ud og tænder ovnen som det første og klatter bollerne ud. Når ovnen er varm, bages de, og det kan man jo nemt styre, mens man ordner alle de andre pligter – morgenmad, reder hår, finder tøj til børn mv.
Bages ved 225 grader i ca 15 minutter – prøv jer frem.
Bum – friskbagte boller til madkasserne.
Måske skulle jeg til at køre forbi jer på vej til arbejde om morgenen 🙂