Lige som min mand havde sagt, at han synes, vi skulle overveje nogle flere vegetariske retter i madplanen, kom “Kødfri mandag” dumpende i postkassen.
Tanken bag bogen er en kødelsker alternative retter – Det er Nadia Mathiasen bag bloggen Foodfanatic, der er forfatteren bag. Hun skriver selv på sin blog, at hun virkelig godt kan li’ kød – men af miljøhensyn og sundhedsmæssige årsager, vil hun gerne skære ned på forbruget. Retterne er lavet så de kan “stå for sig selv”, som en hovedret.
Som småbørnsfamilie er mit største fokus, hvilke retter børnene vil være med til at spise. Jeg synes ikke vores børn er kræsne – men de vil heller ikke spise alt. En lille del af opskrifterne vil jeg nok sortere fra som hovedret – men som tilbehør ville de gøre sig godt. Det er ikke fordi, de ikke kan undvære kød, men for dem vil det ikke være nok med en fyldig salat – det ville det til gengæld være for os voksne! Og hvis det bare var mig selv, jeg skulle lave mad til, ville retterne fungere perfekt som et afbræk i madplanen.
Dog skal det siges, at mange af retterne har “fylde” i form af æg, kikærter, rodfrugter mv – og langt de fleste vil vi sikkert løbende afprøve herhjemme. Vi har bl.a. prøvet at lave kikærteburgers, og det var især de voksne vilde med og hos børnene gled de også fint ned. En anden dag lavede vi spinattærte i filodej, som tilbehør til kylling og pasta. Selma spiste sig mæt udelukkende i tærte og var helt vild med den! Drengene derimod gik lidt mere udenom. You win some – you loose some (og hvad der ikke fungerer for drengene den ene aften, kan sagtens være en ny livret for dem den næste aften..)
Kogebogen er inddelt i uger – en ny ret for hver uge, så den ugentlige madplan, vi plejer at skriver, kan igangsættes helt automatisk. Endvidere er retterne opdelt i årstider, så det passer til de råvarer, der er på hylderne. Vi har snydt og lavet noget fra sommermåneden også – men det er jo rigtigt, at vi har mere lyst til supper og gryderetter om vinteren, end om sommeren.
Halvdelen af oplevelsen af en ny kogebog er at bladre gennem billederne. Det i sig selv, giver mig lyst til at gå i køkkenet og begynde. Billederne er taget af Chris Tonnesen, og de gør sig godt – maden ser lækker, velsmagende og velanrettet ud – og er bare en fryd for øjet.
Den er klart en anbefaling værd – det er altid godt med ny inspiration til vores madplan. Og så er det en totalt god fornemmelse, når man serverer noget nyt og ens børn bare er vilde med de nye smage!
Bogen kan købes lige her. Måske en julegaveide?
Jeg har fået et anmeldereksemplar af bogen – billeder og holdninger er mine egne. Indeholder affiliatelinks.
Skriv et svar