• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • forside
  • om
  • strik
  • sy
  • inspiration/DIY
  • arkivet
  • kontakt

Badelma

thebirkes

25/03/2014 3 Comments

IMG_6795

IMG_6793

IMG_6798

IMG_6801

IMG_6805

 

En af glæderne ved at være på barsel er altså, at man ofte kan diske op med friskbagt brød til eftermiddagsmaden herhjemme. Jeg elsker friskbagte lune boller, og jeg elsker den duft, det spreder i hele huset.

I går blev det til thebirkes og enten var de gode, eller også havde jeg sultne unger, for Selma og Bertram nupsede hver tre stk. Det er den jyske af slagsen uden remonce. Jeg har ellers aldrig været så pjattet med den alt for luftige jyske version af thebirkes, man kan købe hos bageren – selvom der ikke er remonce i, minder de altså heller ikke helt om brød. Min mor laver ofte disse, og de er dejlig lyse og luftige, men har stadigvæk lidt “brødkonsistens”. De er allerbedst, når de er lune. Min mor fryser dem ofte og serverer dem igen lune. Opskriften her er fra hende. Hvor hun har den fra, ved jeg ikke.

Mors thebirkes (ca. 14-15 stk)

50 g gær
2,5 spsk sukker
0,5 tsk salt
1 dl sødmælk (eller let)
1 æg
75 g blødt smør
300 g hvedemel
1 æg til pensling
Birkes til pynt

Salt, sukker og gær blandes og gnides godt ind i hinanden. Straks herefter tilsættes den kolde mælk. Æg og smør tilsættes og til sidst og melet. Det hele æltes godt til og vendes ud på et melet bord. Dejen skal ikke forhæve, men man går direkte igang med at forme dem. Dejen rulles ud i en rektangel på ca. 20*60 cm. Overfladen pensles med sammenpisket æg og de to lange sider foldes herefter 1/3 ind over hinanden, så man har ialt tre lag. Overfladen pensles igen med æg og der drysses med birkes. Skær dem ud i passende stykker med skarp kniv og læg dem på bagepladen. Nu må den hæve – 30 min lunt. Og herefter bages den 10-12 min ved 220 grader (varmluft).

Nydes lune med koldt smør

Filed Under: brød, mad, opskrift

Reader Interactions

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Comments

  1. Signe Rask Nielsen says

    25/03/2014 at 2:24 pm

    De ser lækre ud. De ligner dem jeg fik som barn, og som blev kaldt smørbirkes.

    Svar
  2. Anita says

    25/03/2014 at 10:34 pm

    Det er nemlig lækkert at forkæle dem derhjemme med hjemmebag – det gør jeg også for tiden, hvor jeg (ufrivilligt) går hjemme.
    Min mor har (sjovt nok) også en opskrift på selvsamme birkes, som blev bagt til fødselsdage, men jeg har aldrig selv prøvet dem – måske jeg skulle give det et forsøg…

    Svar
  3. Tine says

    26/03/2014 at 10:15 am

    Uhhmm, hvor ser de lækre ud! Tror jeg må bage dem snarest – er sikker på Fleur også ville kunne spise tre af dem. 😉

    Svar

Primary Sidebar

For godt 11 år siden tog bloggen sine første spæde skridt og mange ting er sket siden da. Men formålet har hele tiden været det samme - jeg har haft noget på hjerte, og jeg har gerne villet samle de ting jeg laver i garn, stof, papir, køkkenet osv, i en portfolio, som andre også kunne få glæde af. Dejligt du kigger forbi - læg gerne en hilsen

Hoteller i Thailand

Facebook

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Kategorier

© 2017 Christina - Badelma-badutski