Okay – sunde og sunde er måske knap nok sandt. Men vi kan kalde dem semi-sunde, for de har flere sunde ingredienser end de almindelige småkager bagt på smør, sukker og mel.
I ferien fik Selma og jeg en top-lækker småkage med kardemomme på en cafe, og da vi kom hjem surfede vi rundt efter en opskrift. Uden held. Så jeg måtte selv igang. Det kom der de her bomber ud af – og de var ret så gode. Også her på andendagen;). Både manden og Bertram mente det skulle være vores nye julesmåkager – men de fungerer altså også godt sådan en oktoberdag som i dag.
Vi brugte:
125 g blødt smør
60 g brun farin
60 g sukker
1 æg
100 g mel
150 g havregryn
1 tsk vaniliesukker
1,5 tsk bagepulver
1,5 tsk Kardemomme (tilsæt evt 1/2 tsk mere, hvis du gerne vil have endnu kraftigere kardemomme-smag)
3 spsk solsikkekerner
Kom det bløde smør, sukker og farin i en skål og pisk det godt sammen. Tilsæt ægget og pisk det godt ind i dejen. De tørre ingredienser tilsættes og piskes sammen – vupti dejen er færdig.
Nu har du to valgmuligheder: Enten former du dine småkager flade (knap 1 cm tykke) og bager dem med det samme. Eller du gør hvad jeg gjorde: Jeg rullede dejen ind i bagepapir (eller madpapir) og gemte den på køl indtil jeg skulle bruge den senere på dagen. Her skar jeg dejen i skiver, og kom den på en bageplade. Dermed fik vi helt friske og let lune småkager til eftermiddagskaffen. Jeg vil mene, du kan opbevare din dej på køl et par dage – alt efter holdbarheden på dine æg. Det er ret smart, hvis du ved, du skal have gæster senere på ugen, men ikke har tid til at bage;)
De er bagt 8-10 minutter ved 190 grader – tjek dem jævnligt, for alle ovne er forskellige. Jeg fik 26 stk af min portion. Opbevares i lufttæt beholder lige indtil de er spist.
God fornøjelse
Skriv et svar